Hataylı Narenciye Üreticileri Sorun Yaşıyor
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hataylı narenciye üreticisinin ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldığını, mevsimlik personelin deprem bölgesine gelmemesi nedeniyle ürünlerini toplayamadığını belirterek, “Narenciye desteklenmeli” dedi. Ton başına. Üreticiler bu bölgenin can damarıdır. Can damarını can vermek devletin görevidir. İşçiler “İnsanların buraya gelmesiyle ilgili planlama yapılması gerekiyor. Burası deprem bölgesi olduğu için işçiler barınma koşulları bulamadıkları için buraya narenciye toplamaya gelmiyorlar” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay narenciye üreticilerinin sorunlarını dinledi. Narenciye üreticisinin hem maliyetlerden hem de mevsimlik çalışanların deprem bölgesine gelmemesinden dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi.
“BU YIL DÖRTYOL NArenciye ÜRETİCİLERİNİ BÜYÜK SIKINTILAR BEKLİYOR”
Dinlediği narenciye üreticisi Kara, “Mandalinanın üretim maliyeti 2-2,5 lira. Kendi branşında şu anki fiyatı 2,5-3 lira ama alıcı yok. Alıcı çıkmamasının nedeni iş gücü sıkıntısı ve Maliyetler çok yüksek, hepsi birbiriyle örtüşüyor.” “Bu yıl Dörtyol narenciye üreticilerini büyük sorunlar bekliyor” dedi.
“BU FİYATLAR VE BU MALİYET ARTIŞLARIYLA ÜRETİCİMİZ BİR YIL BİLE TEMİN SUNAMAYACAK”
Narenciye bahçelerini gezen Kara, üreticilerin sorunlarına ilişkin şunları söyledi:
“İskenderun, Dörtyol ve Erzin’de narenciye üretimi ve ihracatı Türkiye’de neredeyse yüzde 18 kapasiteyle yapılıyor. Özellikle Dörtyol ve Erzin bu bölgenin narenciye üreticisi. Ancak üreticiler kilogram başına 2-2,5 liraya mal oluyor. 2,5 lira. Nedir? Bakkalda, markette ya da büyük marketlerin tezgahlarında 25-30-40 liraya aldığımız bu mandalinalarda üreticilerimizin hatası nedir? Tüketici neden 35-40 liraya bu 2,5 liralık maliyeti alıyor? Üreticilerimiz ve çiftçiler burada asla para kazanamazlar.Peki, bunlar insanlarla nasıl yaşayacaklar?
Bu fiyatlar ve bu maliyet artışlarıyla üreticilerimiz şubat ortası, eylül ayı ortasında bir yıllık tarımsal faaliyeti dahi sürdüremeyecek. Üreticilerimiz bizi çok zor günlerin beklediğini söylüyor. Çünkü önümüzdeki dönemde gerekli önlemler alınmazsa, üreticilerimiz korunmazsa, akaryakıt takviyesi yapılmazsa ulaşımın ağırlığı altında ezilecekler. Bir veya iki ay sonra tekrar geleceğiz. Bahçelerden kaç adet narenciye toplandı? Alıcı mı buldular yoksa yerde yatarken mi bulundular?
“TON BAŞINA NArenciye DESTEKLENMELİ”
Bu ülkede acilen tarım politikaları; Çiftçi ve üretici desteklenmeli, narenciye ton başına desteklenmelidir. Üreticiler bu bölgenin can damarıdır. İnsanlara can suyu sağlamak devletin görevidir. Çalışanların buraya gelmesiyle ilgili planlamalar yapılmalı. Sezonluk personel artık buraya gelmiyor. Ne yazık ki narenciye toplayacak mevsimlik personel bile bulamıyoruz. Bu utanç bu hükümete yeter. Narenciyeyi koruyun, kollayın, katkıda bulunun, teşvik verin. Bu insanları mağdur etmeyin.
“BARINMA ŞARTLARI BULMADIĞI İÇİN BURAYA NArenciye TOPLAMAYA GELMİYORLAR”
Alıcısı olmadığı için dalındaki limonun fiyatı 0 lira. Bu eserleri ikinci veya üçüncü kişilere teslim edecek bir alıcı bulunmamaktadır. Üreticilerimiz yüksek tonajlı narenciye ile alıcılara ulaşmakta oldukça zor günler yaşıyor. En önemli sorunumuz ulaşım ve mazot. Burası deprem bölgesi olduğu için çalışanlar barınma koşulları bulamadıkları için buraya narenciye toplamaya gelmiyorlar.